Témavezető kutató: Csiha Imre /állomásigazgató, tudományos munkatárs/

Közreműködő kutatók: Kamandiné Végh Ágnes /intézeti mérnök/, Keserű Zsolt /tud.ományos munkatárs/

 

Az Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi Kísérleti állomását 1924-ben azzal a céllal hozták létre, hogy az alföldi erdőtelepítések módszertanának kidolgozásával és továbbfejlesztésével irányt mutasson a térség erdőtelepítési programjaihoz.

Fafaj megválasztási, fafaj honosítási-, nemesítési, talaj-előkészítési, termesztés technológiai kutatásaink, teljesítették a kitűzött célokat.

Eredményeinkről terepi bemutatókon, előadásokon, szakcikkekben, könyvekben számoltunk be.

Munkánk során eddig is a természetközeli erdőkezelés módszereit igyekeztünk alkalmazni, azonban ezek nagyobb költségigénye (elsősorban a nagyobb élőmunka igény miatt) komoly akadályokat gördített elképzeléseink elé.

A kísérleti állomáson eddig folyó eredményes erdőtelepítési munkát az állományok vágásérettségi korukhoz való közeledésével napjainkra természetszerűen az erdő-felújítási, a társadalmi elvárásoknak megfelelően pedig a természetszerű felújítási feladatok váltják fel. De értelemszerűen nem csak a társadalmi nyomásoknak engedve döntöttünk emellett, hiszen a Farkas-szigetben megtalálható szikes termőhelyeken, talajtani okokból is fontos elkerülni a hagyományos erdőgazdálkodásban megszokott, tarvágásos, tuskózásos teljes talaj-előkészítéses felújítási eljárásokat. A hagyományos eljárásokkal ugyanis, óhatatlanul felszínre hoznánk a kedvezőtlen tulajdonságú, mélyebben elhelyezkedő rétegeket, valamint visszafordítanánk mindazokat a kedvező folyamatokat, melyeket eddig az erdő gyakorolt a termőhely fejlődésére, javítására.

Ezen megfontolások alapján indítottuk el állandó erdőborítást biztosító szálaló vágásos felújítási kísérleteinket.

A téma kapcsán 11 erdőrészletben állítottunk be lékes felújítási kísérleteket annak vizsgálatára, hogy az adott ökológiai körülmények között az eljárással milyen eredmény érhető el.

Ezek a következők:

  • Püspökladány 25 D (4 lék)
  • Püspökladány 25 P (2 lék)
  • Püspökladány 26 J (4 lék)
  • Püspökladány 21 D (4 lék)
  • Püspökladány 15 H (2 lék)
  • Püspökladány 15 I (7 lék)
  • Püspökladány 20 A (1 lék)
  • Püspökladány 20 B (5 lék)
  • Püspökladány 20 F (1 lék)
  • Püspökladány 20 H (1 lék)
  • Püspökladány 20 J (4 lék)
A fentebb felsorolt erdőrészletekben elvégeztük a szükséges tervezési és vágásbesorolási, valamint vezetési munkákat, az invazív fajok (amerikai kőris, gyalogakác) visszaszorítását és a szükséges fakitermelést is. A kidöntött fákból mintakorongokat vettünk évgyűrű-analízis elvégzése céljából, melynek segítségével következtetni tudunk az egyes erdőrészletek termőhelyi viszonyairól, a fák növekedéséről. A vizsgálatok jelenleg folynak, kiértékelésük a későbbiekben történik.