A pályázatunk egyik legfőbb célja az erdészeti hasznosítás szempontjából határ termőhelynek tekinthető mezőgazdasági hasznosítású földterületek releváns paramétereinek a meghatározása. Erre utal a pályázat rövid címe.

A magyar gazdaság egyre fontosabbá váló területe a vidékfejlesztés.  Ennek egyik jelentős tényezője a lakosság helyhez kötése a megélhetés előfeltételeinek megteremtésével.

Az egyik lehetőség erre a kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági területek beerdősítése, amely évekig (évtizedekig) ad munkát és jövedelmet a lakosságnak. Az erdőtelepítés egyben a racionális földhasznosítás eszköze is az európai uniós tagságunk által teremtett helyzetben. A jelenleg mezőgazdasági művelés alatt álló területek egy részén célszerű lesz ugyanis művelési ágat váltani.

Hazánk is aláírta azt a nemzetközi egyezményt, amely meghatározta az egyes országok nettó CO2 kibocsátási kvótáját. Miután ezen lehetőségeinket nem használjuk ki, a kvóta-kereskedelem révén külföldi pénz áramolhat a magyar gazdaságba. Ennek az összege emelhető a szenet elnyelő és raktározó erdők területének növelésével. Ez nemcsak gazdasági előnyt jelent, hanem egyben számottevően javítja a környezetet.

A különböző tervek szerint az elkövetkező fél évszázadban legalább 500-600 ezer ha új erdő telepítése valósul meg hazánkban. Ennek a programnak a költségei mai szinten mintegy 250-300 Mrd Ft-ot tesznek ki. Egyáltalán nem közömbös, hogy ez a hatalmas összeg milyen eredménnyel hasznosul. Az erdőtelepítésre elsősorban a kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági területek (főleg szántók) jöhetnek szóba. Az ezeken a földterületeken létrehozott erdőkben a gazdálkodási célok a következők lehetnek:

  • Faanyagtermelés különböző felhasználási céllal.
  • Az erdő, mint a környezet javító és védő ökoszisztéma fenntartása, ami egyben növeli a biológiai sokféleséget is.
  • Rekreációs célú erdőtelepítés.
  • Természetvédelmi szempontból fontos zöld folyosó rendszer kiegészítése
  • Az Alföldön egyre nagyobb problémát jelentő defláció csökkentése.

A reális erdőgazdálkodási cél megvalósítása függ a termőhelyi adottságoktól, a tulajdonosi törekvésektől, a társadalmi elvárásoktól, a piaci igényektől és az erdőgazdálkodás költség-hozam viszonyaitól. Mindezek együttes ismerete jelenthet garanciát az erőforrások (föld, pénz) optimális kihasználására.