A projekt címe: Erdészeti beavatkozások fejlesztése az éghajlatváltozás káros hatásainak csökkentése érdekében, a természeti értékek megtartása mellett


A gazdasági környezet változása, a környezet-és természetvédelmi értékek jelentőségének növekedése folyamatos változásokat indukálnak szakmai tevékenységünkben.

Felértékelődik a folyamatos erdőborítás talajt védő hatása, az erdő életközösségének nem faalapú alkotóelemei, az erdőnek a klímaváltozásban betöltött globális és lokális jelentősége, a társadalomnak rekreációs elvárásai is.

Az egyre modernebb szállítási, közelítési eljárások lehetővé teszik kisebb vágásterületek gazdaságos kezelését.

A klímaváltozás kedvezőtlen hatásai várhatóan nehezítik, egyes helyeken és időszakokban megakadályozzák a „hagyományos” erdőfelújítást.

Célunk volt, hogy a gyakorlattal szorosan összekapcsolódva bükk és kocsánytalan tölgyesekben, hegy és dombvidéken vizsgáljuk a fokozatos felújításos és lékes felújításoknak lehetőségét, eredményességét, az erdő életközösségére és a termőhelyre gyakorolt hatásait.

A projekt fő célja az, hogy hogyan lehet a különböző erdőművelési módokkal az erdőt érő káros éghajlati hatásokat mérsékelni, adott esetben az éghajlati paraméterek előrejelzett változásait az erdő ökoszisztémán belül minimalizálni. A hatásokat megszüntetni nem tudjuk, de helyes művelési móddal csökkenthetjük ezeket, így a nagy tehetetlenségű ökoszisztémára ható gyors változások befolyását időben elhúzva azokat lelassítani próbáljuk. Ennek során részletesen felmérjük, kvantifikáljuk az erdészeti beavatkozások környezeti hatásait (meteorológiai, talajtani stb.).

A cél megvalósításához egyszeri és monitoring jellegű felméréseket végzünk a különböző művelésű erdőrészletekben. A mérések meteorológiai, erdészeti és geológiai jellegűek. A felmérések eredményeit összehasonlítjuk a valószínűsíthető éghajlatváltozás következményeivel, így egy választ kapunk arra, hogy melyik művelési mód alkalmazásával lehet a lehetséges éghajlatváltozás negatív következményeit csökkenteni.