Témavezető kutató: Dr. Rédei Károly DSc /tudományos tanácsadó/

Közreműködő kutatók: Csiha Imre /tudományos munkatárs/, Keserű Zsolt /tudományos munkatárs/

 

A fehér akác (Robinia pseudoacacia L.) hazánk legjelentősebb gyorsan növő állományalkotó fafaja, amely erdeink több mint 22%-át (415 ezer ha) alkotja. A fafaj jövőbeni növekvő jelentőségét indokolja az a tény, hogy a közel 750 ezer ha-os potenciális erdőtelepítési lehetőséggel számoló földhasznosítási programban aránya az előzetes felmérések alapján elérheti a 35-40 %-ot is. Ebből következően az erdészeti kutatás-fejlesztés egyik kiemelt feladata, hogy a fatermesztés számára kedvezőtlenül megváltozó ökológiai feltételek között is lehetővé váljon a minőségi akác szaporítóanyag előállítására alapozott termesztés-technológiák továbbfejlesztése új klónok (fajták) egyidejű előállításával.

Az Erdészeti Tudományos Intézetben indított új akác szelekciós programban a kiinduló szaporítóanyag előállítása klónspecifikus mikroszaporítási eljárással történik, amelynek gyakorlati vonatkozású jelentősége a következő területeken számottevő:

  • új klónok előállítása törzsfák szelekciója alapján,
  • fajtakiválasztó klónkísérletek létesítéséhez  genetikailag azonos ültetési anyag előállítása, továbbá
  • magtermesztő ültetvények (plantázsok), illetve magtermelő állományok szelektált ültetési anyagának megtermelése.

A program szerves részét képezi az országban  négy helyen (Kecskemét, Helvécia, Isaszeg, Hajdúhadház) létesített fajtakiválasztó klónkísérletben, illetve magtermelő állományban a klónok szisztemetikus fenológiai, morfológiai és növekedési vizsgálata. Ugyancsak fontos része a programnak a Pilis község határában az újonnan előállított klónokkal létesített magtermesztő ültetvénynek (plantázsnak) a folyamatos értékelése.

A klónkísérletek, illetve a magtermesztő ültetvények létesítésének legfontosabb bázis-gazdaságai a Nyírerdő Erdészeti ZRt. (Nyíregyháza), a Nagykunsági EFAG Zrt.(Szolnok) és a Kiskunsági EFAG Zrt.(Kecskemét). 2003-ban az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet 5 új akác klónunk (R.p.’Bácska’, R.p.’Oszlopos’, R.p.’Vacsi’, R.p.’Szálas’, R.p.’Homoki’) fajtajelöltként történő törzskönyvezését végezte el.

A vázolt programot – lévén Magyarország a világ egyik legjelentősebb és egyik legfejlettebb akáctermesztési kultúrával rendelkező országa – széleskörű nemzetközi érdeklődés kíséri. E tekintetben a legjelentősebb partnerországok: Bulgária, Franciaország, Kínai Népköztársaság, Koreai Köztársaság, Olaszország, Törökország, Szerbia és Szlovákia.