Uncategorised

Az erdők genetikai változatossága nemzetközi viszonylatban

Vonal drapp

SUSTREE CMYKAz ausztriai Erdészeti Kutatóintézet (BFW) az erdei ökoszisztémák klímaváltozáshoz való adaptációjának támogatását célzó nemzetközi projektbe kezdett. Hat közép-európai országból nyolc partner intézet osztja meg tudását a SUSTREE projektben annak érdekében, hogy lehetővé válhasson az erdészeti genetikai erőforrások fenntartásnak és hasznosításának nemzetközi összehangolása.

Vonal drapp

Az előre vetített klímaváltozás hatására a közép-európai erdők fajösszetétele alapvetően megváltozhat. Ez a változás új kihívásokat, és egyben új lehetőségeket is hoz magával. Annak érdekében, hogy fenntartsuk az erdők ökológiai és ökonómia funkcióit, olyan alkalmazkodást elősegítő erdőgazdálkodási gyakorlatokra van szükség, melyek alternatív fafajokat, fajkombinációkat, és ezek teljes alkalmazkodóképességét hasznosítják. A melegebb, szárazabb éghajlatú körzetekből származó szaporítóanyag felhasználása várhatóan pufferelő hatással lesz az erdők globális hőmérsékletemelkedéssel szembeni stabilitására nézve.

A növények nem ismerik a politikai határokat

A nemzeti határok rossz leírói a fafajok elterjedésének és helyi alkalmazhatóságának. A genetikai változatosság leggyakrabban földrajzi és éghajlati mintázatokat követ. Az Interreg Central Europe által támogatott SUSTREE projekt az erdészeti genetika és nemesítés kutatóit hozza össze Ausztriából, Csehországból, Németországból, Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából. A nemzeteken átívelő együttműködés célja, hogy elősegítse a veszélyeztetett genetikai változatosság megőrzését, és összehangolja az erdészeti szaporítóanyag-gazdálkodást, -kereskedelmet és -felhasználást érintő nemzeti szabályozást és irányelveket. Mindezt annak érdekében, hogy Közép-Európa erdeiben a klímaváltozás szempontjából a lehető legmegfelelőbb genetikai anyag kerüljön felhasználásra.

Trend-teremtő megoldások

Az erdőgazdaságokkal való szoros együttműködés biztosítja a projekt eredményeinek azonnali hasznosulását. A fafajok elterjedésének várható változásait, az éghajlati alkalmazkodóképességük és fatermőképességük jövőbeli alakulását leíró modellek eredményeinek felhasználásával döntéstámogató eszközök és alkalmazások készülnek a gyakorlat számára. A klímaváltozás hatásait figyelembe vevő nemzetközi szaporítóanyag-kereskedelmi rendszerek és ajánlások várhatóan támogatást nyújtanak mind a szaporítóanyag termelőinek, mind pedig felhasználóinak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. Célunk, hogy a szaporítóanyag-terjesztés nemzetközi szabályozására alapozva, ígéretes stratégiákat mutassunk be az alkalmazkodó erdőgazdálkodás számára.

 

Állomás:

Sárvár

 

Postacím:

9600 Sárvár, Várkerület 30/A.

E-mail:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon:

06-95/520-878

Fax:

06-95/320-252

Egyesfák törzsének egészségi vizsgálata Fakopp 3D Akusztikus Tomográf segítségével:


Erdei kirándulóhelyek mentén, arborétumokban, illetve közterületeken egyaránt állhatnak olyan faegyedek, amelyek megromlott egészségi állapotukból kifolyólag, kedvezőtlen időjárási körülmények esetén veszélyt jelenthetnek vagyontárgyainkra, vagy akár életünkre is. Károkozásuk legtöbbször a kidőlésük-, vagy nagyobb koronaágaik letörése során történik. A negatív események bekövetkezése gyakran a gyökfő- és a törzs faanyagának belső korhadására vezethető vissza. Fontos lehet ezért a környezetünkben álló idősebb-, vagy rosszabb egészségi állapotban levő fák belső faanyagának vizsgálata. Különös figyelmet érdemelnek azok az egyedek, melyek az infrastruktúrában, személyes vagyontárgyakban, vagy akár emberi életekben is közvetlenül kárt tehetnek főleg, ha külső jegyek (nedvfolyás, gomba termőtest, odú, stb.) is utalnak a törzs belső állapotára.

fakop 1 fakop 2 fakop 3

kép1  kép2

 Az Intézetünkben is használt Fakopp 3D Akusztikus Tomográf segítségével a törzs korhadt, vagy üreges részei kimutathatóak. A korhadás helyéből és kiterjedtségéből pedig következtetéseket tehetünk a vizsgált fa állékonyságára vonatkozóan. A vizsgálat roncsolásmentesen hajtható végre, azaz nem szükséges a törzsből mintát vennünk, vagy egyes törzseket próba gyanánt kidönteni. Az alkalmazott technológia a hang belső terjedési sebességének mérésén alapszik. A vizsgálat során, a törzs kerületén elhelyezett szenzorokra koppintunk, mialatt a műszer méri az egyes szenzorok közötti terjedési sebességeket mikroszekundum pontossággal. Ahol a törzsön belül károsodott részek, üregek találhatóak, ott alacsonyabb sebességértékek jellemzőek. A műszer továbbítja a mért adatokat a számítógépnek, amin a szoftver megjeleníti számunkra a vizsgált keresztmetszetben jellemző sebesség eloszlási ábrát. A különböző magasságokban végzett mérésekből a törzs belső szerkezetét bemutató háromdimenziós modell is megalkotható.